top of page

Wie is Sharon?

Mijn naam is Sharon Bakker en ik ben geboren op 21 oktober 1981. 

Ik woon sinds 2013 met mijn man en drie kinderen op Texel. Ik ben opgegroeid in Roelofarendsveen.

Vanaf 2007 houd ik me intensief bezig met massage, bewustwording en zintuiglijk werken en leven.

In 2012 behaalde ik het diploma 'Massage- en Bewegingstherapeut' aan de Akademie voor Massage en Beweging in Amsterdam. 

Ik heb in Leiden 5 jaar lang een succesvolle massagepraktijk gehad met twee locaties. Daarna verhuisden we naar Texel en bleef ik regelmatig massages geven, zowel op locatie (op diverse festivals met Island Spa Texel) alswel in mijn eigen ruimte. 

In 2020 startte ik mijn praktijk weer in het therapeutencentrum Synergy Texel.

Opleidingen:

-Massage- en Bewegingstherapie, Akademie voor massage en beweging in Amsterdam (4 jaar, post HBO, 2012)

-Bachelor Interfaculteit Beeld & Geluid, Koninklijke Academie van Beeldende kunsten en Koninklijk Conservatorium in Den Haag ('00-'04)

-propedeuse Docent Theater, kunstadademie ArtEZ, Arnhem (2000)

Relevante bijscholingen:

-Verdiepingswerk als assistent voor het tweede en derde studiejaar bij de opleiding Massage- en Bewegingstherapie (2017-2019)

-Hooggevoelig en strongwilled kind, Gevoeligheid Grootbrengen in Baarn (2015)

-BIK (Beroepskunstenaar In de Klas), Willem de Kooning Academie in Rotterdam (1 jaar, deeltijd, 2008)

-Stoelmasage Practitioner, Esoterra in Amsterdam (2007)

-Holistisch masseur, Akademie voor massage en beweging in Amsterdam (1 jaar, deeltijd, 2007)

-vooropleiding Academie voor Drama, Fontys Hogeschool Eindhoven

(1 jaar, deeltijd, 1999)

 

Beroepsorganisatie:

Ik ben geregistreerd bij CAT,

het Collectief Alternatieve Therapeuten en ben erkend

als level 4 lichaamsgericht therapeut.

Zie mijn licentie.

 

 

Klachtenregeling:

Ik val als CAT-therapeut onder Wkkgz-klachtrecht en tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke Wkkgz geschillencommissie. Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie de website van GAT geschillen.

Ik werk als CAT-therapeut volgens de richtlijnen van de

GAT-beroepscode. Voor meer informatie zie de Beroepscode.

Achtergrond Sharon

Lichaam als instrument

Als klein meisje wilde ik dolgraag naar de toneelschool. Toneelspelen, 

het verdiepen in iemand anders, dansen en verkleden vond ik razend interessant en leuk om te doen.

Na de HAVO en een jaar voorbereiding met veel (toneel/regie/stem) cursussen en audities, werd ik toegelaten in Arnhem. Ik heb daar in het jaar 2000 mijn propedeuse behaald aan de opleiding Docent Theater. Ik heb er naar hartelust kunnen toneelspelen en heb er geleerd om mijn lichaam te zien als een instrument. Iets waar ik me bewust van kan zijn, dat ik kan inzetten en waar ik naar kan luisteren.

Maar ik zat daar toch niet op mijn plek, was nog erg jong en wilde eerst uitzoeken wat ik zelf wilde maken als theatermaker/kunstenaar.

Ik werd toegelaten bij de opleiding Beeld & Geluid (interfaculteit van Kunstacademie en Conservatorium in Den Haag, tegenwoordig heet het interfaculteit ArtScience).

Hier kon ik mezelf ontdekken in alle kunstdisciplines. Twee maal per studiejaar maakte ik een autonoom werk. Dit moest meerdere zintuigen aanspreken, waardoor je als vanzelfsprekend meerdere kunstdisciplines gaat samenvoegen. Er ontstaan zo nieuwe kunstvormen.

Zintuiglijkheid

Het zintuiglijk werken sprak me heel erg aan. Ik ging me afvragen hoe iemand iets ervaart, hoe werken zintuigen eigenlijk, wat roept het op, wat is de betekenis, hoe ervaren we de wereld, wat brengt het je om meer zintuiglijk in het leven te staan?

In 2004 behaalde ik mijn bachelor aan deze opleiding en daarna heb ik 5 jaar gewerkt als theatermaker. Ik maakte ervaringstheater op grote 

festivals, zoals De Parade en Oerol.

Het publiek zat niet op een tribune, maar ín de voorstelling en ín het decor.

Het zintuiglijke werken kreeg meer verdieping en we probeerden mensen in de voorstellingen iets te laten ervaren wat ze in hun 'normale' leven niet (meer) ervaren, waardoor hun bewustzijn groter werd.

De wereld van nu is heel visueel ingesteld. Onze ogen zijn het meest aangesproken zintuig geworden, maar de andere zintuigen zijn nog steeds even belangrijk.

Wat ervaar je bijvoorbeeld wanneer je in complete duisternis zit en er gebeurt van alles om je heen? Er onstaat een andere gewaarwording van de wereld om je heen en van jezelf.

Bewustwording

Mijn focus verplaatste zich steeds meer naar de individuele ervaring van mijn publiek, hun proces van persoonlijke groei, de bewustwording van zichzelf.

Tijdens dit proces ben ik een opleiding gestart aan de Akademie voor Massage en Beweging (Amsterdam) om Holistisch masseur te worden. Het werken als theatermaker was rennen of stilstaan. Ik had naast dit drukke bestaan meer behoefte aan regelmaat en rust en hoopte dit te vinden om ook aan het werk te gaan als masseur.

Al snel wist ik dat dit was wat ik wilde doen.

Ik zette mijn eigen massagepraktijk op en ik ben verder gaan studeren aan dezelfde Akademie en heb in 2012 mijn diploma behaald aan de beroepsopleiding Massage- en Bewegingstherapie (post HBO).

Zonder dat ik het de eerste jaren merkte, begeleidde ik mijn cliënten ook tijdens het masseren in zintuiglijke bewustwording. Eén op één op een massagetafel in een rustige ruimte, in plaats van in een decor in een theater. 

Verdieping

Van 2017 tm 2019 ben ik weer teruggegaan naar de Akademie voor Massage en Beweging voor twee verdiepingsjaren als assistent voor de studenten van het tweede en derde studiejaar. 

In 2020 is het tijd voor een volgende stap. Mijn kinderen worden groter en zitten bijna alle drie op de basisschool, er komt weer meer rust en tijd voor mij. Om zelf ook weer meer verdieping uit het leven en mijn werk te kunnen halen, vind ik een plek in het therapeutencentrum Synergy Texel om als massagetherapeut te gaan werken.

 

Er komt meer realisatie in wie ik wil zijn als massagetherapeut. 

Tijdens mijn opleiding(en) ben ik breed opgeleid, ik ken de werking en de functies van ons lichaam, ik ken de anatomie van de mens, hoe we bewegen, hoe we klachten zouden kunnen behandelen.

 

Balans hoofd en lichaam

Maar wat ik het meest interessant vind, is om de balans tussen je denkende hoofd en je voelende lichaam terug te vinden.

 

Ik weet dat veel mensen deze balans en de verbinding met het lichaam kwijt zijn. Zo worden veel signalen van het lichaam gemist. Signalen in de vorm van pijnklachten, stress, onrust, enz. Bij langdurig ontkennen of wegstoppen van deze signalen kan dit resulteren in bijvoorbeeld een burn-out of depressies.

 

De klachten en onrustige gevoelens hebben vaak hun oorsprong op een andere plek in het lichaam en/of een oorsprong in het verleden.

Het lichaam onthoudt en slaat stress en trauma's op. 

Door naar de pijn toe te gaan en er, zonder oordeel, bij stil te mogen en kunnen staan is het lichaam vaak zelf in staat om de spanning en pijn te laten smelten en het op te lossen.

Met aandacht, compassie en zachtheid wil ik je graag begeleiden en uitnodigen om terug in je kracht te komen. 

Hoe fijn zou dat zijn?

gat_schild_2020_internet.jpg
cat_collectief_schild_2020_internet.png
Wie is SharonJPG.JPG
bottom of page